<$BlogRSDUrl$>

2.9.03

ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΡΟΥΣΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

Από τα σχόλια αε άρθρο που θα βρεις εδώ.
***
"Νομίζω ότι μια σημαντική παράμετρος του προβλήματος "έσοδα ΟΤΑ" βρίσκεται στο είδος των εσόδων που δικαιούνται οι δήμοι (αν και σε αυτό το στάδιο το πρόβλημα είναι η παρανομία της κεντρικής διοίκησης).
*
Στις περισσότερες χώρες της Δ. Ευρώπης, καθώς και σε ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, κ.α. τα βασικά έσοδα των δήμων είναι: α) το τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο συνήθως προσδιορίζεται σε σχέση με την αξία ενός ακινήτου στην αγορά, και εισπράττεται από κάθε ΟΤΑ για τα ακίνητα της δικαιοδοσίας του ή / και β) ο φόρος επί των πωλήσεων (που πραγματοποιούνται εντός των γεωγραφικών ορίων του συγκεκριμένου ΟΤΑ). Σημειώνω ότι τουλάχιστον στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ΦΠΑ και ο φόρος αυτός κυμαίνεται στο 0,5 - 2,5 % ανάλογα με τον ΟΤΑ.
*
Αυτό έχει δύο σημαντικές συνέπειες: Οι τοπικές αρχές ενδιαφέρονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή τους και επενδύουν σε έργα ανάπλασης / συντήρησης της κάθε γειτονιάς αφού αυτό οδηγεί σε αύξηση της αξίας των ακινήτων και άρα σε άνοδο των εσόδων του δήμου. Έτσι, δημιουργείται η τάση να βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής των κατοίκων του δήμου. Στη δεύτερη περίπτωση, έχουν κίνητρο να προσελκύουν επιχειρήσεις στην περιοχή τους αφού οι πωλήσεις που αυτές πραγματοποιούν έχουν άμεση συσχέτιση με τα έσοδα του δήμου.
Παρατηρούνται και κάποιες παρενέργειες από αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης αλλά σε γενικές γραμμές λειτουργεί, ενώ και για την αντιμετώπιση των παρενεργειών υπάρχουν λύσεις.
*
Άλλα έσοδα είναι οι τοπικοί φόροι για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που επιβάλλονται όμως (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) μετά από τοπικά δημοψηφίσματα συνήθως διεξαγόμενα ταυτόχρονα με τις τοπικές εκλογές, ώστε να μην παίρνουν χαρακτήρα γενικευμένης υποστήριξης / καταψήφισης των δημοτικών αρχών.
*
Στην Ελλάδα, το μοντέλο χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τα γενικά φορολογικά έσοδα, αποσυνδέει πλήρως την εισοδηματική κατάσταση των ΟΤΑ από τη φυσική κατάσταση της περιοχής δικαιοδοσίας τους και δεν τους δίνει κίνητρο να επενδύσουν σε μακροχρόνιο σχεδιασμό που θα επιφέρει έσοδα και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης.
*
Μια παρενέργεια του γεγονότος αυτού είναι ότι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε … εξωτικές μορφές άντλησης εσόδων. Ένα παράδειγμα που ενοχλεί αρκετούς από εμάς και πιθανώς να παρατηρήσατε στις καλοκαιρινές διακοπές είναι η εκμίσθωση / παραχώρηση προς εκμετάλλευση παραλιών με αποτέλεσμα οι περισσότερες παραλίες της χώρας να έχουν γεμίσει ομπρέλες απ' άκρου σ' άκρο."

Νικόλας Μάντζαρης


buzz it!

 

Comments: Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?