<$BlogRSDUrl$>

1.6.04

ΚΟΜΙΚΣ V ( ΡΕΝΕ ΓΚΟΣΙΝΙ Β' , Pilote ) 

Ρενέ Γκοσινί Α': εδώ.
*
Το 1958 - πίσω στην Ευρώπη επιτέλους - ένας μεγάλος ραδιοφωνικός σταθμός - το ράδιο Λούξεμπουργκ - προτείνει στον Γκοσινί να στήσει ένα περιοδικό με κόμικς για νέους - κι όχι για παιδιά όπως συνηθιζόταν ως τότε. Το περιοδικό έπρεπε να βρει ύλη για να γεμίσει τις σελίδες του κι έτσι συνθέτει το 1959, μαζί με τον Α. Ουντερζό ( Uderzo ), την πρώτη περιπέτεια του Αστερίξ. Παράλληλα ψάχνει να βρεί κι άλλους δημιουργούς. Όμως
« ήταν δύσκολο να βρούμε συνεργάτες [για το περιοδικό] πρώτα απ’ όλα διότι κανείς δεν μας είχε εμπιστοσύνη. Ύστερα είχαμε μια μεγάλη επιχείρηση από πίσω μας και είχαμε αποφασίσει να ανεβάσουμε τις αμοιβές ( μια απ’ τις καινοτομίες που έφερα στο επάγγελμα ). Οι εκδότες λοιπόν μας την είχαν στημένη. Μας είχαν στ’ αλήθεια στη μαύρη λίστα κι έπρεπε να προσέξουμε μη σπάσουμε τα μούτρα μας. [...] Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί συνάδελφοί μας, μας κατηγόρησαν ότι πληρώνουμε πολλά και δεν παίζουμε το παιχνίδι σωστά. [...] Μερικοί σκιτσογράφοι δεν μπορούσαν να δουλέψουν σ’ εμάς, γιατί τους απειλούσαν άμεσα οι εκδότες τους και κινδύνευαν να χάσουν μια σίγουρη δουλειά για να ριχτούν σε περιπέτειες. »
Μ’ αυτά και μ’ αυτά πέρασαν οι μήνες και τελικά, το 1961, το περιοδικό ( που ονομάστηκε Pilote ) αγοράστηκε από έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο. Τον οίκο Dargaud. Ο εκδότης, με τον Γκοσινί αρχισυντάκτη, είναι διατεθειμένος να πάρει ρίσκα και, παράλληλα με την τρομερή επιτυχία του Αστερίξ ( η πρώτη ιστορία πούλησε 6000 αντίτυπα, η δεύτερη 12000 κοκ ), αρχίζει να συγκεντρώνει το άνθος των Γαλλόφωνων δημιουργών κόμικς. Και τότε έρχεται ο Μάης του 68.
*

( συνεχίζεται )


---
O Γκοσινί από τον Σεμπέ
---

buzz it!

 

Comments: Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?