<$BlogRSDUrl$>

2.9.04

"οι παλαιοί, μεγάλοι μας λαϊκοί συνθέτες... 

...μόνο ντοπαρισμένοι έγραφαν τα αριστουργήματά τους" γράφει ο Μάνος Ελευθερίου στα ΝΕΑ. Εμένα όμως μου έκανε εντύπωση "μία [...] περίπτωση μυθικής αθλήτριας που ήταν άντρας". Ένα γρήγορο ψαξιματάκι με το google, μου έδωσε αυτήν την ιστορία :
Στο Βερολίνο, το 1936, η αθλήτρια Helen Stephens, μετά την νίκη της στο δρόμο ταχύτητας των 100 μέτρων, χρειάστηκε να εξεταστεί από γιατρούς. Ιδού γιατί : όταν η Stephens νίκησε την Stella Walsh, μια Πολωνοαμερικανίδα, που αγωνιζόταν με τα χρώματα της Πολωνίας, ένας Πολωνός δημοσιογράφος την κατηγόρησε ότι ήταν άνδρας. ( Φήμες θέλουν τον Χίτλερ να έχει κάνει πρόταση γάμου στην Stephens ). Η εξέταση που έγινε, πιστοποίησε ότι δεν υπήρχε θέμα: η Stephens ήταν όντως γυναίκα. Όμως 60 χρόνια αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι, ο άνδρας της κούρσας, ήταν η αντίπαλός της, η Stella Walsh. Το 1980 η Walsh ( που κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς, που ήταν η πρώτη γυναίκα που έσπασε το φράγμα των δώδεκα δευτερολέπτων στα 100, που δημιούργησε έντεκα παγκόσμια ρεκόρ ) απλός μάρτυρας σε ληστεία στο Κλήβελαντ, πυροβολήθηκε. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι, αν και έζησε όλη της τη ζωή σαν γυναίκα, είχε τα γεννητικά όργανα ανδρός. Είχε γίνει πολίτης των ΗΠΑ από το 1947. Ήταν παντρεμένη. Mέχρι σήμερα δεν της έχουν αφαιρεθεί τα μετάλλια που κέρδισε. Είναι αστείο που σε ένα βιογραφικό της, σε πολωνικής καταγωγής ιστοτόπο ( το έθνος πάνω απ' όλα; ) δεν αναφέρεται η μεταθανάτια αποκάλυψη.
*
( Μωσαϊκισμός = η παρουσία σε ένα άτομο δύο ή περισσότερων κυτταρικών σειρών, οι οποίες διαφέρουν καρυοτυπικώς ή γονοτυπικώς και προέρχονται από έναν και μόνο ζυγώτη. Χοντρή μετάφραση : είχε τόσο αντρικά, όσο και γυναικεία χαρακτηριστικά. )



buzz it!

 

Comments: Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?