<$BlogRSDUrl$>

18.4.05

547 χρόνια πριν. Δύο. 

*
Ένα.
*
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ: Τα νέα πνίγουν τον Πάπα Κάλλιστο τον ΙΙΙ ενώ ο Αινείας Πικκολομίνι βρίσκεται στα λουτρά.
*
Γράφει ο Αινείας Πικκολομίνι:
Ο καρδινάλιος της Μπολώνια Φίλιππος, όταν έμαθε τα νέα, βρισκόταν, λόγω των ζεστών ημερών του καλοκαιριού, στο Μπανορέτζιο. Μετέβη στο Βιτέρμπο και από εκεί ταξίδεψαν, μαζί με τον Αινεία, στη Ρώμη για την εκλογή του επόμενου Πάπα. Καθώς πλησίαζαν μαζί την πόλη, συνάντησαν ολόκληρη την εκκλησιαστική ιεραρχία [curia] και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να τους περιμένει εκτός των τειχών για να τους συναντήσει. Συμφώνησαν όλοι ότι ένας απ’ αυτούς θα εκλεγόταν Πάπας. Εκ παραλλήλου επέστρεψε και κάθε καρδινάλιος ο οποίος βρισκόταν εντός εκατό μιλίων από τη Ρώμη, δεκαεννέα συνολικά.

Κατά την διάρκεια των επικήδειων τελετών όμως, ο καρδινάλιος από το Φέρμο ασθένησε με τυφοειδή πυρετό. Φιλοδοξούσε περιπαθώς, υπερμέτρως, να έπεται του Καλλίστου κι έτσι κι έγινε—τον ακολούθησε στον τάφο. Ήταν άνθρωπος που θα μπορούσε να καταστεί υπόδειγμα αρετής, αν δεν επέτρεπε στην φιλοδοξία και τον βίαιο χαρακτήρα του να τον εξουσιάσουν. Η ζωή του ήταν αγνή, η γνώση και η εμπειρία του μεγάλες αλλά ήταν λυσσαλέος υποστηρικτής των Γιβελλίνων.

Αναπόφευκτα όμως: "Extra omnes" (=όλοι έξω)
Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο του Καλλίστου οι εναπομείναντες δεκαοχτώ καρδινάλιοι εισήλθαν στο κονκλάβιο. Ολόκληρη η πόλη περίμενε εναγωνίως το αποτέλεσμα· κατα τις συζητήσεις οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι ο Αινείας της Σιένα θα γινόταν Πάπας. Ουδείς έχαιρε μεγαλυτέρας υπολήψεως.

Το κονκλάβιο θα συναθροιζόταν στο αποστολικό παλάτι του Αγίου Πέτρου, όπου δύο αίθουσες και δύο παρεκκλήσια αποκλείστηκαν για τον σκοπό αυτό. Στο μεγαλύτερο παρεκκλήσιο δημιουργήθηκαν κελιά για να γευματίζουν και να κοιμούνται οι καρδινάλιοι, ενώ στο μικρότερο, καλούμενο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, θα γινόταν οι συζητήσεις και οι ψηφοφορίες. Στις αίθουσες επιτρεπόταν να κυκλοφορεί κανείς ελεύθερα.

(συνεχίζεται--> Τρία.)


*

buzz it!

 

Comments: Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?