<$BlogRSDUrl$>

4.3.08

123 

Για τον Friendrick Kinderpop και την helion.

*
Βιβλίο: Caetano Veloso, "BRASIL, μια ιστορία μουσικής και επανάστασης". Εκδόσεις Ηλέκτρα. Μετάφραση: Λεωνίδας Αντωνόπουλος. Επιμέλεια: Αλέξης Καλοφωλιάς. Αγγλικός τίτλος "Tropical Truth: A Story of Music and Revolution in Brazil". Βραζιλιάνικος τίτλος: "Verdade Tropical".

*

Η έκτη πρόταση της σελίδας 123:
Καμιά πολιτική ή πολιτιστική αντιπαράθεση δεν απέφευγε την ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις του "Γη σε Έκσταση".
Οι επόμενες δύο προτάσεις είναι μεγάλες και εξίσου δύσκολο με την από πάνω να γίνουν κατανοητές, οπότε δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να τις αντιγράψουμε. Πάμε για άλλα.

*

Ο Caetano Veloso κατάγεται από την Μπαΐα (την έχω ακούσει και Μπαχία). Εξωτικό μέρος για εμάς τους Βόρειους:


The Three Caballeros (1944)

*
Τα πράγματα δεν είναι και τόσο εξωτικά στην πράξη αλλά... Και οι Βραζιλιάνοι διέκριναν κάποια εξωτικά στοιχεία σ' εμάς (τους Βόρειους):
Η "θεία Ντάια", μια από τους πάμπολλους συγγενείς που έμεναν μαζί μας (και την οποία βλέπω ακόμη κάθε φορά που πάω στην Μπαΐα), κόντευε ήδη τα τριάντα και μου είπε με το μισοχαρούμενο, μισοαγριωπό, ανεπιτήδευτα ειλικρινές ύφος που παίρνουμε όταν μιλάμε στα παιδιά:"Αγόρι μου, μακάρι να έμενα στο Παρίσι και να ήμουν υπαρξίστρια". Αυτό μου κίνησε την περιέργεια: "Θεία Ντάια, τι είναι υπαρξίστρια;". Κι εκείνη απαντούσε φανερά εκνευρισμένη τώρα: "Οι υπαρξιστές είναι φιλόσοφοι που κάνουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι και μόνον αυτό. Μακάρι να ζούσα κι εγώ σαν κι αυτούς, μακριά από την αποπνικτική ζωή του Σάντο Αμάρο"

Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ο ορισμός της θείας Ντάια για τον υπαρξισμό -που αποτελούσε αναμφίβολα ένα "ποπ" φαινόμενο της δεκαετίας του 40- ήταν εμπνευσμένος από τους στίχους μιας δημοφιλούς marchinha του Καρναβαλιού, της "Chiquita Bacana"

υπαρξίστρια ήταν
τι ομορφιά,
που ό,τι κι αν κάνει
έρχεται απ την καρδιά.


-σελ. 28 του βιβλίου.




Θα έχει και συνέχεια (μάλλον)

*

buzz it!

 

Comments:
μακριά από την αποπνικτική ζωή του Σάντο Αμάρο... Μεγάλη Πίκρα;-)
 
Δημοσίευση σχολίου

This page is powered by Blogger. Isn't yours?